
La sublevació feixista del general Franco (juliol de 1936) va atrapar mossèn Armengou encara seminarista a cal Rovira, de Sagàs, on feia classes d'estiu. La persecució religiosa el va obligar a passar-se a la zona nacional. Va haver d'acabar els estudis i cantar missa a Logronyo.Un cop acabada la guerra, va ser capellà de la colònia Palà de Torruella (1939), organista del Claustre de Solsona (1942), mestre de capella de Berga (1946) i organista de Berga (1954). Era un berguedà tan radical que, quan el van destinar a la ciutat de la Patum, va dir: "Ja m'han fet Papa!" . Ulisses havia tornat a Ítaca.
El 1958 va fer circular la primera versió mecanografiada de la seva obra Justificació de Catalunya, que havia anat madurant i escrivint des d'uns anys abans. De totes aquestes versions (almenys n'hi ha cinc de diferents) , s'ha editat dues vegades l'última.
En l'aspecte estrictament religiós és autor de tres obres.Són el recull d'articles ("senzills i a vegades simplistes, sempre plens de bon sentit" segons el pare Massot) aplegats a Escrits de temps incert (1965), La llibertat de consciència i encara més coses (1965) i la compilació d'escrits publicats en aquest Full Homilies de mossèn Armengou (1988).
De caire polític tenim, a més de Justificació , El silenci de Catalunya (1970) que és la resposta a uns articles del filòsof espanyol Julián Marias publicats a "El Noticiero Universal", i Nacionalisme català . Idees i pensaments de mossèn Armengou (1979), editat posteriorment dues vegades , que sempre ha circulat clandestinament. Són un recull de pensaments de caire nacionalista extrem , que no defuig temes com l'us de la violència.
També és autor de tres monografies locals : La Patum de Berga , L'escut de la ciutat de Berga i El Santuari de la Mare de Déu de Queralt. I encara hi ha la Crònica menuda de la ciutat de Berga , minuciós dietari manuscrit que repassa la vida berguedana des del 1984 al 1975. És inèdit, tret del Dietari de guerra. Va escriure a les publicacions El pan de Sant Antonio, Queralt, Full Diocesà i Full Parroquial. En el camp musical la seva producció no és molt abundant (Els goigs aquí aplegats, una cançó de tema queraltí i diverses composicions de l'època solsonina). També va escriure dues o tres poesies satíriques.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada