dimecres, 28 de desembre del 2011

JOSEP DE CALASSANÇ SERRA I PUIG



Josep de Calassanç Serra i Puig, també conegut com a Cala, (1951 - Montpeller, 18 de desembre de 2011) fou un llibreter català establert a Baó. Fill de l'arqueòleg Josep de Calassanç Serra i Ràfols i germà d'Eva Serra i Puig i Blanca Serra i Puig. Militant en l'independentisme radical de ben jovenet, va participar de la fundació del PSAN el 1969. El 1975 es va exiliar a la Catalunya del Nord. Fou un dels membres fundadors de Terra Lliure, amb Jaume Fernàndez i Calvet i Pere Bascompte.

Després de la mort de Fèlix Goñi el 1979 tornà a exiliar-se al Rosselló aquest cop definitivament. El novembre de 1983 fou expulsat de Terra Lliure (després de la II Assemblea, juntament amb altres militants que mantenien un posicionament tàctic diferenciat amb la resta de l'organització) i des del 1984 es dedicà a treballar com a impressor de llibres en català, a col·laborar a ràdio Arrels i com a ànima del Centre Cultural Català de Perpinyà i del Casal Jaume I de Perpinyà. Fou coordinador de Qui sem els catalans del nord. Va participar activament en la vida social i cultural nord-catalana impulsant l'associació cultural Aire Nou de Bao, a la Coordinadora d'Associacions per la Llengua catalana (CAL) i a l'equip Criteri, així com a Ràdio Arrels.

El 2002 va rebre el Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla. L'any 2005 va tornar a ser detingut i denunciat per la Guàrdia Civil, aquest cop per portar un CAT a la matrícula quan travessava la frontera de la Jonquera amb la seva parella Dolors Serra.

El 18 de desembre de 2011 va morir a l'hospital de Montpeller en el transcurs d'una operació de cor.