dimecres, 27 d’octubre del 2010

JOAN COROMINES I VIGNEAUX



Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 1905 - Pineda de Mar, 1997), fou un lingüista català, autor del Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana i de l'Onomasticon Cataloniae.

Coromines va ser un dels principals especialistes en lingüística romànica. Tenia un gran coneixement del català, castellà i occità, i també de la lingüística indoeuropea i aràbiga.

Va néixer el 21 de març de 1905 a la ciutat de Barcelona, fill del polític Pere Coromines i de la pedagoga Celestina Vigneaux; i germà del matemàtic Ernest Corominas. De molt jove ja va mostrar interès en la lingüística. Estudià a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Barcelona, i va completar estudis en diverses ciutats europees. El 1930 començà a treballar a l'Institut d'Estudis Catalans i el 1931 publicà la tesi doctoral Vocabulario aranés. El mateix any comença a preparar l'"Onomasticon Cataloniae".

Després de la Guerra Civil Espanyola s'exilià en diversos països, fins que aconsegueix una càtedra a la Universitat de Chicago el 1948. Entre 1980 i 1991 va preparar el "Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana". El 1994 va acabar l' Onomasticon Cataloniae. Va passar els últims anys de la seva vida a Pineda de Mar, treballant intensament, on morí el 2 de gener de 1997.

Coromines va mantenir posicions profundament catalanistes, va rebutjar una càtedra a Madrid i diversos premis del govern espanyol a causa del tractament que rebia la llengua catalana a Espanya.

El cedulari general és un fitxer de 36 calaixos amb un milió de cèdules, ordenades alfabèticament, amb la informació obtinguda a les enquestes orals i el buidatge sistemàtic de publicacions i documents manuscrits. Coromines el va recollir meticulosament, per a la preparació dels diccionaris etimològics castellà, aranès i català, (Onomasticon Cataloniae). Després d'un recorregut per tots els continents, que el salvà de la Guerra Civil i de la Segona Guerra Mundial, es conserva a la Fundació Pere Coromines, a Sant Pol de Mar.