dimarts, 26 d’octubre del 2010

MOISÈS BROGGI I VALLÈS



Moisès Broggi i Vallès (Barcelona, 18 de maig de 1908) és un metge i pacifista català. Va néixer el 1908 a la ciutat de Barcelona. Va estudiar medicina a la Universitat de Barcelona, on es llicencià el 1931 sota la direcció d'August Pi i Sunyer i Joan Trias i Pujol, i on s'especialitzà en cirurgia.

L'any 1966 va esdevenir membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona, de la qual en fou nomenat president el 1980. L'any 1981 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi concedida per la Generalitat de Catalunya, i així mateix també ha estat guardonat amb la Medalla d'Or de Barcelona. El juliol de 2008 també fou guardonat amb el Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística concedit per la Generalitat de Catalunya en reconeixement a "la seva dilatada i prestigiosa carrera com a cirurgià i el seu compromís ètic i social". També a l'any 2008 va ser guardonat amb la medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya.

L'any 2009 l'Institut d'Estudis Mèdics (IEM) el nomena, a la Sala de Cròniques de l'Ajuntament de Barcelona, padrí del "Màster en Assistència Integral en Urgències i Emergències", per a medicina i infermeria, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

L'octubre del 2009 s'adhereix a l'associació Reagrupament,que pretén presentar-se a les eleccions al parlament català per tal de declarar unilateralment la independència. L'agost del 2010 es fa públic el seu suport a Solidaritat Catalana per la Independència i s'anuncia que tancarà la llista per Barcelona d'aquesta formació política a les eleccions al Parlament previstes per a la tardor del 2010.

L'any 2010 s'anomenà el nou hospital de Sant Joan Despí en honor seu.

Carrera mèdica
Durant la Guerra Civil Espanyola va participar en el bàndol republicà, implicant-se en l'equip mèdic de les Brigades Internacionals. Durant aquest període va implantar un dels tres avenços mèdics ideats durant la guerra, els quiròfans mòbils. Al finalitzar la guerra va ocupar una plaça a l'Hospital de Vallcarca de Barcelona, per esdevenir posteriorment cirurgià de l'Hospital Clínic. Fou destituït, però, de tots els seus càrrecs oficials sent sotmès a un procés de depuració per part del règim franquista.

Moisès Broggi i Vallès continuà, però, amb la seva tasca professional, primer a Terrassa i posteriorment en diversos centres de Barcelona, destacant per la seva tasca assitencial. Al llarg de la seva carrera fou nomenat President de la Comissió de Deontologia del Col·legi de Metges i fou membre fundador de la Associació Internacional de Metges per a la Prevenció de la Guerra Nuclear (IPPNW), entitat guardonada amb el Premi Nobel de la Pau l'any 1985.